Page 8 - Loupe 4-2018
P. 8
Impact Annette van der Vis
Juge P, Lee JS, Ebstein E, Furukawa H, Dobrinskikh E, Gazal S, et al. MUC5B Promoter variant and rheumatoid arthritis with interstitial lung disease. N Engl J Med 2018 [epub ahead of print]
Auteurs namens het St. Antonius Ziekenhuis: Moorsel van CHM, Vis van der JJ, Man de YA, Grutters JC.
Studie toont risicofactor voor het ontwikkelen van longziekte bij reumatoïde artritis patiënten aan
Interstitiële longziekte (ILD) is een belangrijke oorzaak van ziektelast en overlijden bij patiënten met reumatoïde artritis (RA). Vaak is de longcapaciteit van deze patiënten al met 50% geredu- ceerd wanneer de ziekte gediagnosticeerd wordt. De longartsen van het ILD expertisecentrum zien deze patiënten regelmatig.
Verder dragen RA-ILD patiënten met een UIP patroon significant vaker het MUC5B risico- allel ten opzichte van patiënten zonder UIP patroon.
Hieruit blijkt dat het MUC5B polymorfisme gebruikt zou kunnen worden om in de pre- symptomatische fase longfibrose te detecteren bij RA patiënten. De behandeling kan daardoor eerder starten, waardoor patiënten een betere kwaliteit van leven behouden. De overeenko- mende genetische achtergrond tussen IPF en RA-ILD suggereert dat medicatie waarmee IPF patiënten worden behandeld, ook effectief zou kunnen zijn bij RA-ILD patiënten, met name bij patiënten met een UIP patroon. Hiervoor is vervolgonderzoek noodzakelijk.
De behandeling kan daardoor eerder starten, waardoor patiënten een betere kwaliteit van leven behouden
Deze studie was mogelijk door de jarenlange inclusie van RA patiënten met longproblemen in de ILD-biobank. Hierdoor hebben wij in samenwerking met de Reumatologie een RA-ILD cohort van 40 patiënten samen kunnen stellen, die voldeden aan de reumatologie criteria van de EULAR-ACR (2010). Ook de faciliteiten en expertise om de MUC5B genotypering uit te voeren zijn aanwezig in ons ziekenhuis, te weten in de TopZorg Science Corner in het Klinisch Chemisch Laboratorium. Een mooi voorbeeld van hoe de kernwaarden samenwerken, innovatief en continu verbeteren, in het St. Antonius Ziekenhuis bijdragen aan de visie: Samen zorgen voor kwaliteit van leven.
RA geassocieerde ILD (RA-ILD) heeft veel overlappende fenotypische kenmerken met idiopathische pulmonale fibrose (IPF). Zo ontstaat de ziekte meestal op latere leeftijd, vaker bij mannen en hebben patiënten vaker een rookhistorie. Een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van IPF is het minor allel van een DNA polymorfisme (rs35705950) in het MUC5B gen. Ook in ons centrum hebben wij deze associatie met IPF aangetoond. Een deel van de RA-ILD patiënten heeft op de HRCT-scan een usual interstitial pneumonitis (UIP) patroon, welke ook zeer karakteristiek voor IPF is. Reden voor ons om te onderzoeken of dit MUC5B risico-allel ook geassocieerd is met het ontwikkelen van ILD bij patiënten met RA. Op het congres van de American Thoracic
Society bleken meer onderzoekers deze vraag te willen beantwoorden. Daarop hebben we de handen ineengeslagen, waardoor naast het
St. Antonius o.a. ook Hôpital Bichat–Claude Bernard in Frankrijk, University Hospital Athens in Griekenland, Broad Institute of MIT and Harvard in de VS, Instituto Nacional de Enfermedades Respiratorias in Mexico, Nanjing University School of Medicine in China en de University of Tsukuba in Japan betrokken waren bij deze studie.
Onze studie laat zien dat het MUC5B risico- allel significant vaker bij patiënten met RA-ILD voorkomt dan bij gezonde controles (OR 5.5; p=1.3x10 49) en RA patiënten zonder long- ziekte (OR 3.1; p=7.4x10 5).
Annette van der Vis, onderzoeksanalist longgeneeskunde
8 LOUPE | DECEMBER 2018