Page 14 - Loupe 4-2018
P. 14

e
Opinie   Gie Auw Yang, Nienke Wolterbeek
Patiëntervaring gebruiken voor het
optimaliseren van de zorg
Ieder eerste kwartaal van het jaar worden we verzocht data aan te leveren en lijstjes in te vullen met betrekking tot kwaliteitsindicatoren. Deze verzoeken komen uit verschillende hoeken
en zijn allen bedoeld om zorgkwaliteit meetbaar en transparant te maken. Daarnaast is het Value-Based Healthcare (VBHC) principe momenteel een hot topic.
werd geobserveerd. Zorgprofessionals uit het hele proces, zoals medewerkers van de poli, opnameplanning, OK, preoperatieve scree- ning, verpleegafdeling, fysiotherapeuten, roomservice, radiologie, arts-assistenten en orthopedisch chirurgen waren hierbij betrokken. Een ieder heeft één of meer patiënten geobserveerd gedurende een deel van hun reis door ons ziekenhuis. Vervolgens heeft de betreffende zorgprofessional een interview bij de patiënt afgenomen.
Routing
In meerdere daarop volgende projectbijeen- komsten zijn zowel de observaties als de positieve en negatieve feedback verzameld en geanalyseerd. Door de ogen van de patiënt kijkend naar ons zorgproces, het ziekenhuis- gebouw en de organisatie hebben wij leerzame, verrassende, leuke, maar soms ook verontrustende constateringen gedaan. Enkele voorbeelden zijn onduidelijke routing binnen het ziekenhuis, inconsequent informeren van de patiënt die te maken krijgt met veel verschillende zorgprofessionals, en onduidelijkheid over de te doorlopen procedures vooraf, tijdens en na een zieken- huisopname. Sommige verbeterpunten kan de orthopedie zelf aanpakken, andere moeten ziekenhuisbreed opgepakt worden. Daarnaast waren er ook vele positieve uitkomsten; zaken die we goed doen en die we vooral moeten blijven doen. Tenslotte, het bijeen- brengen van de collegae uit diverse gremia heeft een ieder inzicht gegeven over de invloed van diens functioneren op het gehele proces. Duidelijk is geworden dat iedere func- tie een onmisbare “bouwsteen” is om de zorg voor onze patiënten optimaal te maken.
Optimalisatie van het primaire proces door het te analyseren vanuit de ogen van de klant is in het bedrijfsleven gemeengoed. Wij hopen dat onze ervaringen u mogen overtui- gen om deze strategie te omarmen en zo onze ambitie om “topreferente” zorg te leveren nog verder inhoud te geven, door ervoor te zorgen dat het gehele zorgproces daadwerkelijk optimaal is ingericht rondom onze patiënten.
 14
VBHC is gericht op het maximaliseren van de waarde van zorg voor de patiënt en het reduceren van de kosten. Gezien maatschap- pelijke ontwikkelingen met de ogenschijnlijk oncontroleerbare stijging van de zorgkosten is het belang van procesoptimalisatie, zoals binnen VBHC wordt nagestreefd, ontegen- zeggelijk.
Vragenlijsten
Echter, in VBHC trajecten en de kwaliteitsre- gisters, wordt naast objectieve uitkomstma- ten zoals morbiditeit, mortaliteit, infectie en revisie, vaak ook gebruik gemaakt van ‘patient reported outcome measures’ (PROMs). Dit zijn patiëntvragenlijsten die, veelal lang geleden, voor een geheel ander doel ontwik- keld zijn. De vragenlijsten zijn met name bedoeld om het resultaat van de orthopedi- sche interventies vanuit technisch perspec- tief te weerspiegelen. Maar is dit ook wat de patiënt zoekt en als kwaliteit definieert? Ons inziens zou het optimaal functioneren van het primaire proces onomstotelijk vast moeten staan voordat we met dit soort arbeids- intensieve tools de minimale verschillen in performance tussen zorgverleners proberen
Nienke Wolterbeek, onderzoekscoördinator orthopedie (foto) en Gie Auw Yang, orthopedisch chirurg
te objectiveren en de uitkomsten van reeds zeer succesvolle chirurgie nog verder proberen te optimaliseren.
Optimalisatieprocessen
De afdeling orthopedie heeft verschillende trajecten lopen om de kwaliteit van zorg in kaart te brengen en vervolgens te optimalise- ren. Voorbeelden hiervan zijn het systema- tisch afnemen van PROMs, de complicatiere- gistratie, een Santeon-breed VBHC project en de Feedback Radar. Wij zijn er echter van overtuigd dat, om de behoeften van de patiënt te ondersteunen en de efficiëntie van de zorg te verhogen, ook de ervaring van de patiënten opgenomen dient te worden in de optimalisatieprocessen.
Om deze reden heeft de afdeling orthopedie de afgelopen periode deelgenomen aan de ‘patient journey’ pilot van ons ziekenhuis. Middels deze ‘patient journey’ hebben wij het zorgproces van patiënten met knieartrose in kaart gebracht. De pilot omvatte een analyse van het gehele zorgtraject, waarbij het zorgproces van eerste consult tot nacontroles na het plaatsen van een totale knieprothese
 14 LOUPE | DECEMBER 2018















































































   12   13   14   15   16